Kövér László honlapja
     
Menü
     
Törpe Cochin
     
Tenyésztői Linkek
     
Hasznos Linkek
     
Fajtaleírások/baromfi/
Fajtaleírások/baromfi/ : Brahma

Brahma

  2010.03.14. 18:16


Brahma

 

Külleme
Ugyanúgy, mint genetikai őse, a cochin, tollal borított lábbal rendelkezik, robusztus külső megjelenésű, gazdag tollazatú és arányos felépítésű.Feltűnő nagysága és masszív alakja erõt sugárzó összbenyomásúvá teszi. Mindezt látványban növeli az igen széles és egyben magas lábállása, továbbá az elég laza, dús tollazata, de a lábtollai is. A nagysága és a szélessége miatt erősnek, bátor tekintetével rettenthetetlennek hat.
Törzs-széles, mély, mégis eléggé megnyúlt, vízszintesen hordott. A túl alacsony állás, a kívánatostól elmaradó testnagyság hibának számít.
Fej-kicsi, széles, erősen lekerekített. A kintülő szemek a fej legmagasabb részén helyeződnek, a tarkó kifejezetten elkülönül.
Arc-egyáltalán nem, esetleg kisfokban tollazott.
Szemek-mélyen ülõk ugyan, de a szemgyűrűk határozottan előreugranak, narancsvörösek.
Csőr-rövid, vastag, sárga, de a hegyén gyakran előfordul sötét jelzettség. A csőrszín egyébként a tollszín szerint változhat.
Taréj-borsótaréj, kicsi, feszes, háromszögletû, de nincsen nyúlványa. Terjedelme kicsi.
Állebeny-kicsi, szépen kerekedő, finom szövetszerkezetû.Egy bőrszövet által kitöltött, torokból előre kell ugrania.
Füllebeny-hosszúkás, vörös színű, finom bőrű. A fehér füllebeny hibának számít, és az ilyen állat veszít értékéből.
Nyak-közepes hosszúságú, a tarkótól lefelé enyhe görbületet (ívet) vesz, és a dús nyaktollazattal együtt felfújt látszatot kelt. A tojók rövidebb nyakkal jellemezhetők.
Váll-széles, elég jól formázott.
Szárnyak-rövidek, erősek, szorosan a testhez simulók.Az ágyékot, illetve a nyeregtájékot fedik.
Hát-a kifejezetten széles, jól lekerekített vállakból indul, és teljes hosszában azonos szélességű. A jól tollazott ágyéktól a farok felé enyhén emelkedik.
Nyeregtájék-széles, kissé felfújt.
Mell-széles, telt és kerek. A tojóknál öblösebbnek tűnik annak ellenére, hogy a tollak zártabbak. A keskeny mell hibának számít.
Hastájék-széles, gazdagon borított pehelytollakkal.
Comb-inkább hosszabbak, mint középhosszúak lennének. Puha apró tollak fedik. A tyúkoknál a comb tollai felfújtak.
Lábak-erős csontúak, mélysárga színűek, hosszú tollakkal benőttek. Némelyik színváltozatnál a láb színe igazodik a tollazat színéhez. A tojók lábai rövidebbek.
Lábujjak-a középső és a szélső ujjakat hosszú tollak borítják. Ezek kemények.
Faroktollak-rövidek, mindezzel együtt a cochin fajtáénál hosszabbak. A jól fejlett sarlótollak a felső részeken jól takarják egymást. A nagy sarlótollak felső íve képezi az állat legmagasabb pontját, a hát–farok vonal felfelé haladó lekerekítettségét. A tyúkoknál ez annyiban módosul, hogy a nagy farokfedő tollak végei adják a legmagasabb pontot. A tojó sem képviselhet ún. cochinalakot.
Tollazat-mindemellett puha, laza, pehelytollakban gazdag. A középső ujjak kifogásolható tollazottsága hibának számít.
Mérete
A hús típusú tyúkoknak megfelelően imponáló élősúlytartománya van. A kakasok akár 5 kg élősúlyt is elérhetnek, a többéves egyedek súlyosabbak (6,5 kg) is lehetnek. A tyúkok nem sokkal kisebbek, amit mutat, hogy az éves kifejlett tyúk 4,5 kg körüli. 3,0 kg-os súlytól már nem esik kifogás alá.Öreg, elhízott kakasok akár 9, a tyúkok 6 kg-osak is lehetnek.

Gyűrűméret-kakas 27mm,tyúk 24mm 

     
Elérhetőség

Kövér László

4900 Fehérgyarmat Bartók Béla út 48 

Email:kover.laszlo78@freemail.hu

Mobil:06/20 274-6364

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Tartalom

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha