Kövér László honlapja
     
Menü
     
Törpe Cochin
     
Tenyésztői Linkek
     
Hasznos Linkek
     
Díszbaromfiakról
Díszbaromfiakról : Baromfi betegségek

Baromfi betegségek

  2010.03.07. 19:59


                 Bartériumok által okozott betegségek

  

 

Kokcidiózis
Jelenség/Tünet: Tompaság, étvágytalanság, véres bélsár, növekedésben visszamaradás, bélgyulladás.
Ok: Párás, meleg klíma, állatvásárlás, verebekkel, idegen állományból származó trágyával történő terjesztés (szennyezett tenyésztojások is terjesztik, ezek azonban elpusztulnak a keltetőgépben.

Kezelés/Megelőzés: Kokcidiosztatikumok a takarmányban, megbetegedés esetén: kokcidium ellenes szer az ivóvízben vagy a takarmányban, a paraziták rezisztenciája esetén alomcsere, az ól hőmérséklet és a páratartalom csökkentése szellőztetéssel, lassú átállás kokcidiosztatikum- mentes tojótápra.

 

 

Aspergillosis
Jelenség/Tünet: Légszomj, gyengeség jelei, hasmenés, csökkenő ellenálló képesség
Ok: Az istálló levegőjében, régi takarmányban, penészes alomban lévő penészgombák idézik elő

Kezelés/Megelőzés: A megbetegedett állatok elkülönítése, friss, száraz takarmány etetése, az ól gyakoribb és alaposabb takarítása

 

 

Gyulladások- bél, kloáka, petevezető, hashártya
Jelenség/Tünet: Tartós teljesítménycsökkenés, hirtelen elhullások.
Ok: Magas csíratartalom a takarmányban, vagy az alomban, szennyezett tojófészkek.

Kezelés/Megelőzés: Jobb ólhigiénia, a takarmány rövid ideig történő tárolása, ólfertőtlenítés, antibiotikumos kezelés, vitaminok, ásványi anyagok.

 

 

Baromfinátha
Jelenség/Tünet: Nehezített légzés, duzzadt arcbőr, gennyes orrfolyás, tompultság, teljesítmény csökkenés.
Ok: Kórokozó: Haemophilus, Mikoplazmák, E. coli csírák

Kezelés/Megelőzés: A beteg állatok elkülönítése, speciális antibiotikumok és szulfonamidok, az elzárt orrjáratok kitisztítása és kamillatea itatása.

 
 
Szalmonellózis 

Jelenség/Tünet: Betegségre való hajlam az első életnapokon, tompultság, étvágytalanság, lógó szárnyak, híg bélsár- szürkésfehér színű, ragacsos végbéltájék.

Ok: Szalmonella pullorum és más Salmonella fajok, vadmadarak és rágcsálók terjesztik, tenyésztojással és igen fiatal állatokkal is behurcolható, Salmonella enteritidis a tojóállományokban.

Kezelés/Megelőzés: Megelőző bélsárvizsgálat, javuló higiénia, kezelés: antibiotikumok, szülőpároknál: vérvizsgálat (gyors agglutinációs teszt), Salmonella enteritidis elleni oltás.

 

 

Baromfituberkulózis
Jelenség/Tünet: Súlyveszteség, csökkenő tojástermelés, sápadt fejfüggelékek, az egyes állatok lassú sorvadása vagy hirtelen elhullás májrepedés miatt.
Ok: Tuberkulózis- baktériumok (kifutón 3 évig is életben maradnak)

Kezelés/Megelőzés: Három évig kerüljük a kifutó használatát, erős megbetegedés esetén- a teljes állomány leselejtezése és ólfertőtlenítés, gyógyítás nem lehetséges.

 

 

Baromfikolera vagy baromfipestis
Jelenség/Tünet: Tompa kinézet, erős hasmenés, duzzadt toroklebenyek.
Ok: Pasteurella baktériumok, kis rágcsálók vagy macskák hurcolják be, az ólban trágyaporral terjed.

Kezelés/Megelőzés: Antibiotikumok vagy szulfonamidok, vágási tilalom!

 

 

 

                                             Vírusos betegségek

 

 
Marek-betegség
Jelenség/Tünet: Bénulási jelenségek, hajlított lábak, lógó szárnyak, görcsös lábujjak, mozgásképtelenség, pupillaferdülés és elszíneződés, daganatok, egyensúlyzavarok, hasmenés, lesoványodás .
Ok: Tyúk-herpeszvírus, a bőrhám porában fordul elő, már csibekorban fertőz.

Kezelés/Megelőzés: Naposcsibék oltása. Gyógyítás: nem lehetséges, a beteg és gyanús állatok eltávolítása, alapos fertőtlenítés.

 

 

Leukózis
Jelenség/Tünet: Súlyveszteség, feltűnő sápadtság, megnagyobbodott máj az elhullott állatoknál (szürke és fehér lerakódások), csomószerű képletek a bélen, feltűnően kevés vér vágáskor.
Ok: Onco-vírus (idős tyúkoknál általánosan elterjedt), a stresszhelyzet segíti a betegség kialakulását

Kezelés/Megelőzés: Kezelése nem lehetséges, a csibék Marek-oltása segíti a nem specifikus védekezést az Onco-vírusok ellen.

 

 

Newcastle- betegség
Jelenség/Tünet: Csökkenő étvágy, tompultság, láz, légzési panaszok, kékes vörös taraj és toroklebeny, hasmenés, görcsök, bénulási jelenségek, a fej csavarása, híg bélsár.
Ok: ND- vírus (az orr-torok területéről, és a bélsárból választódik ki, fagyasztott baromfihúsban is életben marad

Kezelés/Megelőzés: Kezelése nem lehetséges, megelőzésképpen vakcinázás ivóvízzel, vagy oltással. Bejelentési kötelezettség!

 

 

Fertőzéses bronchitis
Jelenség/Tünet: Légzési panaszok, tartós teljesítménycsökkenés
Ok: IB-vírus

Kezelés/Megelőzés: Megelőzés: oltási programok, a felnevelés alatt (vakcinázás ivóvízben), antibiotikumok a bakteriálisan kísérő fertőzések ellen, gyógyítás nem lehetséges.

 

 

Baromfihimlő
Jelenség/Tünet: Szemölcsszerű varasodás a fej részein, varas réteg, sárga, sajtszerű lerakódás a csőrüreg, a légcső és a gégefő, hörgők nyálkahártyáján, kitátott csőr, köhögés, tüsszögés, tompulás.
Ok: Tyúkhimlő vírus (főleg párzáskor kerül át a tojó tarajára), vérszívó rovarok is terjesztik (szúnyog)
Kezelés/Megelőzés: Megelőzés: oltás a szárnyredőbe (ND-élő vakcinával kombinálva is), Kezelés: szükségoltás gyengített vírussal
 
 

                                                          Sérülések

 

 

 

Talpfekély

A túl keskeny, éles peremű ülőrudak és a nagyom köves kifutó talpfekélyt okozhat. Ha a fekély ,,megérett", azaz szétbomlik a belső szövet és a bőr kívül feszes és sárga , a jól megtisztított talpat steril, éles pengével enyhén felnyitjuk és kinyomkodjuk a pépes tartalmat, ill. csipesszel eltávolítjuk. A sebet ezután jól ki kell ecsetelni jóddal.

Harapási sebek

A kisméretű harapási sebeket, melyek csipkedésből vagy kutya, macska, kóbor állatok okozta sérülésekből adódnak, megtisztítjuk és vérzéscsillapító vatta felhelyezésével kötés alatt gyógyítjuk.

 Nagyobb sérülés esetén a belátásunkra van bízva, hogy az állatot állatorvosi kezelésre, vagy vágókéssel a konyhába juttatjuk-e.

Csonttörés

Ha csonttörés lép fel, akkor a baj gyakran elhárítható a pontosan egymáshoz illesztett csontok sínbe rakásával textil vagy bőr segítségével, fasínnel vagy pálcával megerősítve.

 A szilánkos törés vagy a töréssel kapcsolatos nagyobb sebek többnyire az állatok kényszervágásához vezetnek.

Mellcsont görbülés

Ha túl korán helyezzük be az ülőrudakat, melyre az állatok felkapaszkodnak, az nem ritkán a mellcsont görbüléséhez vezet. Az ilyen deformálások azonban csontritkulásos tünetek is lehetnek. Olyan tápokat adjunk ennek megelőzésére, melyek elegendő mennyiségű foszforsavas meszet tartalmaznak.

Elgennyesedett fartőmirigy

Az ilyen gyulladásokat mind külső sérülések, mind pedig a fartőmirigy elhúzódó nedvedzése kiválthatja, ami betegség vagy vedlés okoz.

Bélelőesés

Legtöbbször akkor történik, ha a tojás mérete meghaladja a normál méretet, és a tojónak fáradságos a tojást kinyomni a kloákából. Ezáltal kinyomódik a végbél egy része, és az állatnak szennyeződés és a csípett seb súlyos sérülést okozhat. Ilyen esetben a kitüremkedő nyálkahártyát óvatosan be kell kenni vazelinnel és vissza kell nyomni a végbél nyílásba. Ha már beszennyeződött, a kloaka területét langyos vízzel jól le kell tisztítatni. Rövid idő múlva ellenőrizzük, hogy a kloáka normális helyére került-e és ott maradt-e. Ha nem, vagy ez a jelenség ugyanannál az állatnál többször előfordul legjobb megoldás a selejtezés.

Petevezeték előesés  

Nehezebb a kezelése, mint a Bélelőesésnek. Megpróbálhatjuk ugyanezt a módszert, gyakran azonban a gyors, fájdalommentes leölés jobb a kétséges gyógyító kísérleteknél.

Toroksérülések

Éles kövek, és más idegen testek elfogyasztása okozza, néha ún. ,,állbegyhez" vezetnek.

Begyeltömődés

A begymetszést legjobb, ha állatorvos végzi, amikor is kiüríti a tartalmát, jól kimossa, és a sebet összevarrja. Begyeltömődést alkalmatlan takarmány is okozhat, csibéknél például a tőzegevés. Megpróbálhatjuk masszírozással annyira fellazítani a begy tartalmát, hogy átmenjen az emésztőrendszeren.

Nehezített tojásrakás

 Viszonylag gyakran fordul elő a fiatal tojóknál a tojástermelés korai stádiumában és a nagyon kicsi törpetyúk tojóknál. Ha az állat heves nyomás ellenére sem tudja megtojni a tojást, óvatosan zsírt, vagy olajat kell kenni a tojócsőbe. Óvatos nyomással néha sikerül kiszedni a tojást. De ha túl nagy a tojás, az ügyes kezűek csipesszel át tudják törni a tojáshéjat és a héjdarabokat eltávolítani, így a folyékony tojástartalom könnyen kifolyhat. Előfordul, hogy megtojik a tojó, ha meleg helyre, pl. fűtőtest közelébe visszük.

Tolltépés

Kiválthatja a kannibalizmust: zsúfoltság, száraz levegő, túl magas hőmérséklet. Kevés mozgás és elfoglaltság révén egyfajta unalom alakul ki az állatokban, mely arra a rossz szokásra vezeti őket, hogy a nyak oldalán, a fartőmirigy és a végbél környékén, később a hason és a combokon is kihúzogassák, lecsípjék egymás tollait, sőt akár ki is tépjenek egymás bőréből. Egyes tenyésztők javulást értek el magasabb fehérjetartalmú takarmánnyal és bőséges, változatos zöldtakarmánnyal. Zöld kötegek felakasztása, szemestakarmány begereblyézése az alomba további lehetőség, hogy eltereljük az állatokat ettől a rossz szokástól.                            

Fejfüggelékek elfagyása

Főleg a nagy kakastaréjok vannak veszélyben erős fagy esetén. Megelőző intézkedés a vazelinos, vagy olajos bedörzsölés, különleges hideg elleni óvintézkedések éjszakára az alvórészlegben és az istálló páratartalmának csökkentése, a huzat megakadályozása.

 

 

 

                   A baromfi talppárna betegsége és megelőzésének módja

 

 

A talppárna betegség a baromfi lábvégeinek olyan gyulladásos elváltozása, amely a lábvégek bőrének a többnyire nem megfelelő minőségű alommal történő tartós érintkezés következtében alakul ki, és ráterjedhet a mélyebben elhelyezkedő szövetekre, sőt, a láb inaira, ízületeire, és amely szeptikus folyamatokat idézhet elő, majd mindezek következtében növeli az elhullás és a vágóhídi sz

A betegséget kiváltó okok

1.) Környezeti tényezők

Az alom bármely okból kialakult nagy nedvességtartalma megnöveli a talppárna betegség jelentkezésének arányát az állomány egyedei között. Az elváltozások súlyossága attól függ, hogy az alom milyen mértékben nedvesedett el, hogy milyen mértékben vált lemezessé vagy pépessé, milyen mértékben képes még a ráhullott ürülék semlegesítésére, illetve, hogy milyen hosszú ideig tartózkodnak az egyedek a nedves, elromlott almon.A tartástechnológiai normákat meghaladó telepítési sűrűség következtében az alom idő előtti elhasználódása elősegíti a betegség kialakulását, de szerepet kap a talppárna betegség kialakulásában az alom anyaga is. A jó nedvszívó képességű és megfelelő vastagon terített puhafa fogácson tartott állományoknál a betegség kisebb mértékben és kevésbé súlyos formában jelenik meg, mint a kevésbé nedvszívó és esetleg nem is szecskázott szalma almon.Az istállóban elhelyezett itatók nem megfelelő műszaki állapota miatt nagyobb mennyiségű víz juthat az alomra, de az istálló légterének hibás, szakszerűtlen klimatizálásából eredően a helyiség légterében kialakuló magas relatív páratartalom következtében is olyan mértékben nedvesedhet el az alom, hogy ennek következtében súlyos formában jelentkezhet a talppárna betegség. Amennyiben az állomány gondozása során az alom karbantartását-kezelését elhanyagolják, a letapadt, kemény alomfelület hajlamosít a betegség kialakulására.A madarak testsúlya hajlamosító tényező az elváltozások kialakulásában, így, azonos körülmények között a nagytestű húshibrid kakasoknál, pulykabakoknál gyakoribb és súlyosabb az elváltozás, mint a tyúkoknál, illetve pulykatojóknál. A pulykáknál azonban ebből a szempontból alig lehet a két ivar között különbséget tenni. Azt azonban meg lehet állapítani, hogy a pulykák érzékenyebbek a talppárna betegség kialakulására, mint a tyúkfaj egyedei.

2.) A takarmány összetétele

A takarmány magas szójaliszttartalma és a talppárna betegség kialakulása között összefüggés van. A szójaliszt emészthetetlen szénhidrát részecskéit felelősnek lehet tartani főképp a pulykák talppárna betegségéért, az ilyen takarmányoknak az alom minőségét negatívan befolyásoló hatása miatt. Az emészthetetlen szénhidrátrészecskék miatt ragacsos ürülék hozzátapad a talp bőréhez, amelynél gyulladásos folyamatokat indít meg. Azoknál az állományoknál azonban, amelyeknek a takarmánya húslisztet, hallisztet vagy esetleg borsólisztet -- mint fehérjeforrást -- tartalmaz, a talppárna elváltozások mértéke alacsonyabb. Az állomány bármely okból magas ivóvízfogyasztása, ami az ürülék felhígulását váltja ki és az alom elnedvesedéséhez vezet, növeli a talppárna betegség kialakulásának gyakoriságát. Ezért a magas kálium- és konyhasótartalmú takarmány etetését kerülni kell.

3.) A takarmány beltartalma

A biotin, a pantotensav, a niacin, a cink és a metionin, valamint a telítetlen zsírsavak hiánya szerepet játszik a talppárna betegség kialakulásában. Egyes takarmány összetevők, mint a búza vagy az árpa, befolyásolják a felsorolt anyagok felszívódását, és csökkentik hasznosulásukat.

A betegség kialakulása, tünetei

A talppárna betegség súlyos rendellenesség, amelyet a talp bőrének duzzanata, hámvesztése, gyulladásos folyamatok kialakulása, a talppárna kisebesedése, kifekélyesedése jellemez. A fekélyek gyakran beterjednek a mélyebb szöveti rétegekbe is, ráterjedhetnek a mélyebben húzódó inakra, pólyákra. A környezet felől fertőződvén szepszist, sántaságot okoznak, és gyakran olyan állapotot, amely megakadályozza az állat mozgását. Sok érintett egyed nem képes felvenni a takarmányt és az ivóvizet, és a teljes lesoványodás állapotában, sokszor a vérfertőzés következtében elpusztul.

A betegség kialakulásában öt fokozatot lehet megkülönböztetni

a) Enyhe és körülírt elváltozások láthatók, amelyek a bőr hámrétegének megvastagodásában vagy sekély fekélyben nyilvánulnak meg. Ezek az elváltozások pörkösödés után spontán gyógyulnak.

b) Kiterjedt elváltozások mutatkoznak, amelyekhez baktériumok (többnyire Staphylococcus aureus) társulnak, aminek következtében szöveti beolvadások és hegszövet alakul ki.

c) Súlyos, generalizált fertőzés jellemzi a következő stádiumot, amelynek során az elváltozások a mélyebb szöveti rétegekbe is beterjednek

d) A folyamat krónikussá válik, és a 3. stádiumot majdnem minden esetben ez a fázis követi. A kórokozók a kialakuló hegszövetben eltokolódnak, és több, kisebb-nagyobb, gennyel telt üreg alakul ki.

e) Ebben a stádiumban a gennyes-gyulladásos folyamat az ízületekre, gyakran a csánkízületre, a csontokra és az inakra terjed.

A fekélyek üregét gyakran trágya tölti ki, amelynek eltávolítása után lehet csak az elváltozás súlyosságát megítélni. Az elnedvesedett, elhasznált almon tartott baromfiállományban a talppárna betegség első jelei már néhány hetes korban kezdenek kialakulni. Az első figyelmeztető jel az ujjak végén kialakuló, a körmökre szorosan tapadó, beszáradt ürülék-golyócskák jelentkezése. Ez többnyire a nem megfelelően kezelt etetők körül felgyülemlett ürülékből származik, amely a nedves almon ragacsossá válik, és az ujjak végére rakódik. Az ilyen körülmények között tartott baromfi talpa is érintkezik a nedves alommal, és a talppárna betegség kifejlődése megkezdődik.Az istálló nem megfelelő klimatizálása miatt természetesen idősebb növendék-, tojástermelő vagy hízóállományoknál is megindul a folyamat. A nedves alom felpuhítja a talppárna többrétegű, elszarusodó hámszövetét, mivel a hámpapillák a vízfelvétel miatt megduzzadnak, ellapulnak, és mintegy felrostozódnak. Az ilyenformán szöveti szerkezetében meggyengült hámréteg viszonylag kis mechanikai hatásokra is felreped, és az irha is sérül. Az elnedvesedett alom nem képes beszárítani a baromfi ürülékét, amely nemcsak bélsarat, hanem a baromfi vizeletét is tartalmazza. A nedves környezetben az alom felületének kémhatása lúgossá válik. Ez a közeg kedvez a baktériumok szaporodásának és a talppárna sérülései elfertőződnek, kialakulnak a betegségnek az előzőekben már említett egyre súlyosabb elváltozásokkal járó fokozatai (2. kép). A takarmány nem megfelelő biotinszintje következtében kialakuló talppárna betegség kórfejlődése csak kismértékben tér el a környezeti tényezők kiváltotta elváltozásoktól.A talp elszarusodó hámjának papillái megnyúlnak, és másodlagos papillákat képeznek. A basalis hámsejtek rétege megvastagszik, de sejtjei kevesebb keratin filamentumot tartalmaznak. A sejtek közötti kapcsolat meggyengülése következtében megszűnik a bőrnek a baktériumok behatolása ellen védő szerepe (3. kép). A biotinhiányos takarmányozás esetén az erősebb mechanikai hatásoknak kitett bőrfelületeken keresztül a környezetből a kórokozók bejuthatnak a szövetek közé, és fokozatosan kialakul a talppárna betegségnek mind az öt fokozata.

A talppárna betegség következményei

A broilerállományok nevelési ideje viszonylag rövid, és testsúlyuk sem akkora, hogy a talppárna betegség súlyosabb formában kialakuljon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nem megfelelő környezeti körülmények között tartott broilereknél nem alakulhatnak ki olyan súlyos talppárna-elváltozások, amelyek miatt az egyébként értékesíthető csirkelábat a vágóhídon el kell kobozni. A csirkéknél a talppárna betegség következtében csak ritkán alakul ki olyan mértékű általános betegség, ami a súlygyarapodás jelentős csökkenését vagy általános betegséget, nagyobb elhullást okozna.A hízópulykák esetében a lábvéget nem értékesítik, így a kialakult talppárna betegség más megítélés alá esik. A hízópulyka nevelése 18-22 hetes koráig tart, és az állatok testsúlya a nevelés végén 12-22 kg között van, a fajta és a nevelési idő függvényében. A nagy testsúly és a viszonylag hosszú nevelési idő következtében a sokszor már az előnevelőben megindult kóros folyamat a hízlalás periódusa alatt -- amenynyiben a környezeti feltételek nem megfelelőek -- súlyos talpfekélyek kialakulásába torkollik. Ennek következtében az érintett egyedek között a lábvég fájdalmas elváltozása miatt sántaság, rogyadozó járás alakul ki. Az ilyen egyedeket egészséges társaik kiszorítják az etetők és itatók környékéről. Az elégséges mennyiségű takarmány és ivóvíz hiányában ezek az egyedek napról napra gyengébbekké válnak, majd annyira lesoványodnak, hogy leesnek a lábukról és elfekszenek. A talp elváltozásainak fokozatos súlyosbodása következtében a kórokozók által kiváltott gyulladásos folyamat ráterjed az inakra, ízületekre és esetenként a csontokra is, sőt, a kórokozók betörvén a keringésbe, vérfertőzést is okoznak, és az állat elpusztul.
Ennek a folyamatnak a következtében jelentősen megnövekszik az elhullás, romlik az állomány súlygyarapodása, növekszik a fajlagos takarmány felhasználása és -- a szeptikus folyamat miatt -- a vágóhídi kobzások mértéke is. A talppárna betegség mind a pecsenyecsirke-, mind a hízópulyka-állományokban jelentős gazdasági károkat okoz.A tenyészállományoknál elsősorban a nagyobb testsúlyú kakasok között alakul ki a talppárna betegség. A fájdalmas folyamat miatt az érintett kakasok nem tudják a kopulációt eredményesen végrehajtani, illetve -- akár a fájdalom, akár gyenge testi kondíciójuk, esetleg a szeptikus folyamat miatt -- egyáltalán nem kopulálnak, és így az állomány termékenysége nagymértékben romlik, mert az optimális ivararány csak névlegesen áll fenn.A pulykák szaporítása mesterséges termékenyítés útján történik, de a tenyészbakok talppárna betegsége ennek ellenére is súlyos beszámítás alá esik, mert a szeptikus folyamat rontja a sperma termékenyítő képességét és minőségét -- elsősorban az ejakulátum volumenének, az ondósejt-koncentrációnak, az élő sejtek arányának és mozgásintenzitásának csökkenése, a morfológiailag elváltozott ondósejtek megnövekedett aránya miatt.

A betegség megelőzése

Amint az a betegség oktanából is kitűnik, a talppárna betegség megelőzésében szinte kizárólag tartástechnológiai megoldások játszanak szerepet.Ezek között az első helyen áll az istálló légterének szakszerű klimatizálása. A baromfitartás során olyan istálló-mikroklímát kell kialakítani, amely biztosítja az istálló légterében a hőmérséklet és a relatív páratartalom egyensúlyát. Természetes, hogy az istálló hőmérsékletének egyeznie kell a tartástechnológiai utasításokban az adott baromfifaj korának megfelelő optimális termelési hőmérséklettel, és a légtér relatív páratartalmát ennek függvényében kell biztosítani. Az istálló légterében lévő, az animális párából vagy a külvilágból, esetleg az alomra jutott itatóvízből származó légnedvesség csak akkor marad meg pára formájában, ha a légtér hőmérséklete nem süllyed a harmatpont alá. A pára az istállóból eltávolítható, és ha a szellőzés megfelelő, akkor az alom elnedvesedése csak kisebb mértékű. Ha azonban a légtér hőmérséklete a harmatpont alá csökken, a pára víz formájában kicsapódik, és az alom elnedvesedik. Az így keletkezett nedvességet már csak korlátozottan lehet az istállóból eltávolítani.Az istálló szellőztetésének egyik fő funkciója a pára eltávolítása a légtérből, éppen azért, hogy az alom elnedvesedését megelőzzük. Ennek érdekében az istálló szellőzését és fűtését a tartástechnológiai előírásokban megadott értékre szükséges beállítani, vagyis folyamatosan gondoskodni kell a pára eltávolításáról, hogy az alom el ne nedvesedjék. Másfelől olyan szellőzési rendszert kell kialakítani, amely a beáramló levegő sebessége és áramlásának irányíthatósága segítségével az alom szárítását is lehetővé teszi.Az alom anyagának helyes megválasztása is meghatározó a talppárna betegség megelőzésében. A puhafa forgácsot a baromfi a mozgásával bizonyos mértékig képes forgatni, és ez is az egyik oka, hogy az ilyen alom kevésbé hajlamos a lemezesedésre, illetve ezt a gondozók -- mechanikusan -- is könynyebben forgatják. A puhafa forgács alom felülete kevésbé hajlamos arra, hogy a ráhullott ürüléktől síkossá, lágygyá váljon, ez ugyanis az ürülék víztartalmát magába szívja, és ennek köszönhetően a felülete csak szélsőséges hiányosságok esetén itatódik át trágyával. Ezen kívül a forgács kicsi és finom elemekből áll, amelyek kevésbé sértik az állatok talpbőrét. A baromfiistállók almozására különböző indokokkal alkalmazott szalma viszont alig szívja magába a nedvességet, könnyen lemezesedik, nem vagy alig kezelhető, és durva szálainál fogva sérti a baromfi talpának bőrét. Az esetek többségében hosszú szálúan hagyott szalmát az állatok tömörre tapossák, így annak kezelése nehéz, sokszor lehetetlen. Könnyebb a helyzet, ha a szalmát apróra szecskázva terítik szét az istálló felületén.A tartástechnológiai utasítások az alom vastagságát is előírják. A megfelelő vastagon, 10-15 cm-es rétegben, egyenletesen terített alom jó hőszigetelést ad, és emellett megfelelően rugalmas és puha. Ennél fogva könnyeddé teszi az állatok járását. A modern hibridek nagy testsúlya viszonylag nagy nyomást gyakorol a kis talpfelületre, ezért a rugalmasságát elveszített, kemény almon a lábvégeken könnyen keletkeznek kisebb horzsolások, amelyekből a talppárna betegség kialakulhat.Az istállók szakszerű klimatizálása esetén is szükség van az alom rendszeres mechanikus kezelésére. Az alom letapadását forgatással meg lehet előzni, sőt a kemény felület apróra törhető vagy porítható. Az alom forgatását kézi erővel, de pl. célszerűen átalakított rotációs kapával is kis fáradsággal és hatékonyan el lehet végezni.Javítja az elromlott alom állapotát, ha a felületi lemezes réteget eltávolítják, sőt, végső esetben a teljes alom eltávolítása és az újraalmozás is megoldást jelenthet. Nem jelent viszont megoldást az ún. ráalmozás, mert a nagytömegű nedves alom a vékony rétegű friss almot igen rövid idő alatt elnedvesíti.Az alom elnedvesedésének megelőzésére jó hatású a zeolit 50 g/négyzetméter mennyiségben történő rendszeres kiszórása, a zeolit ugyanis jó víz- és gázmegkötő képességgel rendelkezik. Fontos azonban megjegyezni, hogy a már súlyosan elromlott almot nem lehet rendbe hozni zeolittal.Nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy az istállót üzembiztosan működő itatókkal lássák el, aminek biztonságos működését a gondozó rendszeresen és gyakran kell hogy ellenőrizze. A hibás itatót azonnal ki kell iktatni a sorból, a hibáját mielőbb ki kell javítani, és az elnedvesedett almot el kell távolítani az istállóból.A talppárna betegség megelőzése érdekében a baromfi takarmányának megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia biotint, pantoténsavat, niacint, kéntartalmú aminosavakat, telítetlen zsírsavakat és cinket. A modern hibridek teljesítőképessége gyorsan változik, és a takarmányok felsorolt vitamin-, nyomelem- és aminosav-tartalma gyakran nem tud lépést tartani a hibrid igényeivel, illetve főképp nem a fenti anyagok a talppárna betegség megelőzéséhez vagy kialakulása esélyei csökkenéséhez szükséges mennyiségeivel. Kimutatták például, hogy a pulykák talppárna betegségének előfordulási aránya lényegesen csökkenthető, ha takarmányukat 300 mg/kg plusz biotinnal dúsítják, az alaptakarmányok ugyanis ennél lényegesen kevesebbet tartalmaznak ebből a vitaminból. Kijelenthető, hogy a talppárna betegség jelentkezése esetén szükséges és érdemes megvizsgálni a takarmány öszszetételét, és azoknak az anyagoknak az arányát, amelyek a betegséggel összefüggésbe hozhatók, meg kell emelni a takarmányban.Nagy gondot kell fordítani arra, hogy a takarmány konyhasótartalma olyan szintű legyen, hogy az ne kényszerítse nagymértékű ivóvízfogyasztásra az állományt.Az élelmiszerbiztonság követelményeinek érvényesítése miatt a takarmányok állati eredetű fehérjét nem tartalmazhatnak. A fehérjeellátást ezért kizárólag a szójára kell alapozni, ami megnöveli a ragacsos ürülék megjelenésének és -- ebből következően -- a talppárna betegség kialakulásának gyakoriságát. Fontos tehát, hogy szójalisztet csak olyan mértékben keverjenek a takarmányba, amely az ürülék állagát nem befolyásolja hátrányosan. A talppárna betegség kialakulása több okra vezethető vissza, így megelőzésében is több tényező játszik szerepet, amelyek mindegyikére figyelemmel kell lenni a baromfinevelés veszteségeinek csökkentése érdekében.

 

 

     
Elérhetőség

Kövér László

4900 Fehérgyarmat Bartók Béla út 48 

Email:kover.laszlo78@freemail.hu

Mobil:06/20 274-6364

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Tartalom

ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE - gyere és nézd kedvenc Skam sorozataid magyar felirattal - SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    RENDELJ szeretteidnek, barátaidnak ASZTROLÓGIAI elemzést karácsonyra. Nagyon hasznos és fontos ajándék. Rendelj most!!!    *****    FRPG - Are you, are you, Coming to the tree, Where they strung up a man, They say who murdered three. - FRPG    *****    Szereted a fantáziával színezett középkoros szerepjátékokat? És a kalózokat? Ha igen, akkor itt a helyed köztünk! :3    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!