Kövér László honlapja
     
Menü
     
Törpe Cochin
     
Tenyésztői Linkek
     
Hasznos Linkek
     
Díszbaromfiakról
Díszbaromfiakról : Baromfi takarmányai

Baromfi takarmányai

  2010.03.07. 20:30


 

  A baromfi takarmányai

 

Gabona magvak - baromfi legtermészetszerűbb takarmányai. Általában kevés fehérjét és sok szénhidrátot tartalmaznak, ezért egymagukban főleg kifejlett hízóállatoknak valók. Nélkülözhetetlen azonban minden korú és fajtájú baromfi takarmányadagjában. Nedvességtartalmuk 13-14 % alatti.

Búza - nagyon jó baromfitakarmány, de tisztán nem szoktuk etetni. Ocsújának táplálóértéke és étrendi hatása a benne lévő gyommagvak mennyiségétől és minőségétől függ. A konkolyos ocsúból egyszerre sokat ne etessünk, mert ha testsúlyuk 0,2%-ánál több konkolyt fogyasztanak az állatok, akkor elhullással végződő mérgezés is előfordulhat.
Árpa - a kevésbé rostos tavaszi a jobb, mint az őszi. Fehérjetartalma nagyobb, mint a kukoricáé, és biológiailag értékesebb. A tojótyúkkal 30%-ig etethető.

Zab - főleg a tenyészállatok takarmánya. Finomra darálva etessük, mert sok és főleg durva a rostja. A tojástermelésre 5-15%-nyi mennyisége jó hatású.
Kukorica  - fehérjében, rostban szegény, sok keményítőt, festékanyagot tartalmazó, könnyen emészthető takarmány. A sárga fajták kevés karotint is tartalmaznak. A zsírt lágyítja, a tojássárgáját, a bőrt és a zsírt sárgítja. 

Rozs - a többi gabonafélénél kisebb tápértékű

Tritikálé - a tritikálé a búza és a rozs keresztezéséből származik. A különböző fajták fehérjetartalmában jelentős eltérések vannak (11-20%). Aminosav összetétele, energiatartalma, keményítőjének emészthetősége a búzáéhoz hasonló. A tritikáléban lévő jelentős mennyiségű fitáz enzim elősegíti a foszfor hasznosíthatóságát. Négy hetesnél idősebb baromfinak 10-15 %-ban adható.

Cirok - vastag terméshéjjal rendelkezik, amely következtében rosttartalmuk is nagy. A cirokmag táplálóértéke közel áll a kukoricához. Energiatartalma a kevesebb olaj miatt elmaradt tőle, de fehérjében gazdagabb.

Köles - a táplálóértéke kisebb a gabonáénál. Vastag maghéja miatt nagy a nyersrosttartalma.

 

Hüvelyes magvak - fontos kiegészítő takarmányok a gabonamagvak mellett, mert fehérjében gazdagok. A fehérjéjük aminosav-összetétele is kedvezőbb. Olajtartalmuk jóval meghaladja a gabonamagvakét. A szénhidráttartalmuk többségét a keményítő alkotja és ezért jól emészthetők. A nyersrosttartalmuk nagyobb, ami a vastagabb maghéjjal függ össze. Ásványi anyagban gazdag takarmányok, foszfor- és mikrielemtartalmuk a gabonamagvakban található menyiséget meghaladja. Számos kedvező táplálkozási hatásuk mellett néhány hüvelyesmag (szója, csillagfürt) sajnos jelentős mennyiségű antinutritív anyagot is tartalmaz. Ilyenek a fehérjeemésztést gátló inhibitorok, glikozidák és a csersav. Ezek egy része hőlabilis vegyület, amely hidrotermikus eljárással inaktiválható.

Szója - csak hőkezelten szabad baromfi takarmányozására használni. Olajtartalma igen értékes, mert nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen esszenciális zsírsavakat. Ásványianyag- és vitamintartalma más hüvelyes magvakéhoz hasonló.

Takarmányborsó - a többi hüvelyeshez viszonyítva kevesebb fehérjét tartalmaz, és olajtartalma is kisebb. Kéntartalmú aminosavakból és triptofánból keveset tartalmaz. Előnye, hogy a borsó antinutritív anyagokat nem tartalmaz, jól emészthető.

Bükköny - a hüvelyesek közt közepes nyersfehérje-tartalommal rendelkezik. Nyerszsírtartalma kicsi és viszonylag kicsi a rosttartalma.

Lóbab - fehérje és olajtartalma a borsó és a szója közt helyezkedik el. Vastag maghéja miatt rosttartalma nagy. A lóbab antinutritív anyagokat nem tartalmaz, jól emészthető.

Csillagfürt  - fehérjetartalma nagy, de viszonylag kisebb a lizin és kéntartalmú aminosav aránya. olajtartalma a borsóéhoz hasonló. Vastag héja miatt nagy a nyersrosttartalma. Emészthetősége ennek ellenére jó. Antinutritív anyagot tartalmaz, ezért csak hőkezelve etethető!


Olajos magvak - energiában gazdagok. Változóan (15-25%) tartalmaznak fehérjét. A fehérje aminosav arányai kedvezőbbek, mint a hüvelyes- és gabonamagvaké. Olajtartalmuk jelentős és gazdag esszenciális zsírsavakban. Sok foszfort és kevesebb kalciumot tartalmaznak. Nyersrosttartalmuk a mag, ill terméshély vastagságától függ.

Napraforgó- nagy olajtartalma csak ritkán okoz emésztési zavart. Kifejlett tyúkokkal szemesen is etethető, fiatal állatoknak csak hántolva adjuk.

Kendermag - a tollazatot színesíti, fényesíti és a tollfejlődést serkeni,sporttenyésztők szívesen etetik kiállításra kerülő állataikkal.
Repce - a repcemagot takarmányként csak madarak részére használjuk.

 

 

     
Elérhetőség

Kövér László

4900 Fehérgyarmat Bartók Béla út 48 

Email:kover.laszlo78@freemail.hu

Mobil:06/20 274-6364

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Tartalom

ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE - gyere és nézd kedvenc Skam sorozataid magyar felirattal - SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    RENDELJ szeretteidnek, barátaidnak ASZTROLÓGIAI elemzést karácsonyra. Nagyon hasznos és fontos ajándék. Rendelj most!!!    *****    FRPG - Are you, are you, Coming to the tree, Where they strung up a man, They say who murdered three. - FRPG    *****    Szereted a fantáziával színezett középkoros szerepjátékokat? És a kalózokat? Ha igen, akkor itt a helyed köztünk! :3    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!