Kövér László honlapja
     
Menü
     
Törpe Cochin
     
Tenyésztői Linkek
     
Hasznos Linkek
     
Díszgalambokról
Díszgalambokról : Galambbetegségek

Galambbetegségek

  2010.03.09. 12:27


Baktériumok

 

Paratifusz                                                                                                                                                     Paratífuszt salmonella baktériumok okozzák. A betegség galambokban elsősorban ízületgyulladásban, bélgyulladásban és szaporodási problémákban jelentkezik. A fiatal galambok gyors elhullását is okozhatja. Idősebb galambokban néha idegrendszeri tünetekben is megnyilvánul, melyet könnyű összetéveszteni a paramyxovírus okozta „nyaktekergetés”-sel.
A paratífusztól nehéz megszabadulni, az antibiotikumos kezelések kitisztíthatják ugyan a szervezetet, de hosszabb távú védelmet nem adnak ellene. Ez utóbbi csak az évenkénti védőoltásoktól várható. Gyorsan megjegyezve azt, hogy a vakcinát nagyon körültekintően kell megválasztani, mert gyakran rossz minőségű termék is piacra kerül (vagy kerül be „zsebimport” formájában az országba).
Gyógyszerek:
Ampicillin kapszula
Ampicillin por 7,5 g
Animox por 50 g
Baytril 10% oldat 100 ml
Cofacoli por 100 g
Colisultrix por 100 g
Enrobioflox oldat 50 ml
Furazolidon kapszula
Furazolidon por 7,5 g
Linco-Spectin por 133 g
Neo-Te-sol por 50 g
Trisulmix por 100 g
TS oldat 50 ml
Az antibiotikumos kezelést vitaminokkal kell kiegészíteni. A kezelés után 4-5 napig adjunk probiotikumot
Vakcinák
Chevivac- S vakcina 50 adag
Tipp:
A párosítás előtt végzett 10 napos antibiotikumos kúra jó hatással lehet a termékenységre és a fiókák egészségére is. A gyógyszert célszerű rezisztenciavizsgálat alapján célzottan kiválasztani. Ennek hiányában jelenleg az amoxicillines kezeléstől várható jó eredmény, amely árban is elfogadható. Szintén jó hatású a spectinomicines kezelés, akár lincomycinnel kombinálva is. Enrofloxacinos kezelés a tenyészidőszakban nem javasolt.

 

Coli

E. coli (Escherichia coli) baktériumok általában a galamb bélcsatornájának ártalmatlan lakói. Ha azonban valamely okból ezek a baktériumok túlszaporodnak, súlyos hasmenést, a véráramba kerülve pedig halálos kimenetelű megbetegedéseket okozhatnak.
Egyik legjellemzőbb megnyilvánulásuk, amikor az adenovírussal fertőzött fiatal galambokat támadják meg másodlagosan. Ilyenkor, kezelés hiányában, a hasmenéssel súlyosbított betegség a fiatalok között akár száz százalékos elhullási aránnyal is járhat!
Gyógyszerei:
Ampicillin kapszula
Ampicillin por 7,5 g
Animox por 50 g
Baytril 10% oldat 100 ml
Cofacoli por 100 g
Colisultrix por 100 g
Enrobioflox oldat 50 ml
Furazolidon kapszula
Furazolidon por 7,5 g
Linco-Spectin por 133 g
Neo-Te-sol por 50 g
Trisulmix por 100 g
TS oldat 50 ml
Az antibiotikumos kezelést vitaminokkal kell kiegészítnei. A kezelés után 4-5 napig adjunk probiotikumot.

 

Ornitózis
Baktérium okozta emberre is veszélyes fertőző betegség,amely elsősorban légúti tünetekben nyilvánul meg:(egy szemre korlátozódó)könnyezés,fejrázás,tüsszögés,orrfolyás,lihegés.Általában jól kezelhető antibiotikumokkal, vagy ezek kombinációival, de a teljes gyógyuláshoz egy hónapos kezelés szükséges. A pár napos kezelések visszaszorítják ugyan a tüneteket, de a kórokozót nem tisztítják ki a szervezetből, így a betegség állandóan kiújul.
Kiegészítő kezelésként légút-tisztítók és immunerősítők adása ajánlatos.
A galambász elsősorban nagy mennyiségű fertőzött por belélegzése útján fertőződhet. Ezért használjunk egy egyszerű arcvédő (géz)maszkot, ha porral járó munkát végzünk a dúcban.
Gyógyszerei:
Anidox por 50 g
Anitetra por 50 g
Baytril 10 % oldat 100 ml
Chlortetracyclin kapszula
Chlortetracyclin por 7,5 g
Doxyvit 100 por 10 g
Enrobioflox oldat 50 ml
Tylosin por 7,5 g
Tylosin 75% por 133 g
Az antibiotikumos kezelést ki kell egészíteni vitaminokkal és probiotikumokkal
Utóbbiakat általában az antibiotikumok után adjuk, de vannak kivételek – ilyen például az ornitózis kezelése, annak hosszú volta miatt.
Tipp:
Az ornitózist okozó chlamydia baktériumot felnőtt galambok tünetmentesen horgozhatják. Általában újonnan beszerzett, tünetmentesen hordozó, de a kórokozókat ürítő galambok beállításával szokás befertőzni a dúcot. Annál is inkább, mivel az új helyre került galamb stressz alá kerül, immunrendszere legyengül, és a kórokozókat nagy számban kezdi üríteni

 

Mikoplazmózis

Az ornitózishoz hasonló tünetekben megnyilvánuló betegség. Fellépése általában valamilyen dúchigiéniai hibát jelez, pl. huzat, vagy ellenkezőleg, az elégtelen légcsere miatti ammónia-feldúsulás a levegőben.
Antibiotikumok kezelésre jól reagál, de a kezeléssel párhuzamosan a hajlamosító tényezőt pl. a huzatot is ki kell küszöbölnünk.
Gyógyszerei:
Anidox por 50 g
Anitetra por 50 g
Baytril 10 % oldat 100 ml
Chlortetracyclin kapszula
Chlortetracyclin por 7,5 g
Doxyvit 100 por 10 g
Enrobioflox oldat 50 ml
Linco-Spectin por 150 g
Szulfanin por 50 g
Tylosin por 7,5 g
Tylosin 75% por 133 g
Az antibiotikumos kezelést ki kell egészíteni vitaminokkal. A kezelés után néhány napig adjunk probiotikumot
Tipp:
Versenyidőszakban vagy kiállítási időszakban jó hatású lehet a három hetenként elvégzett három napos antibiotikumos kezelés, elsősorban kombinációban: pl. doxicyclin + tylan + chlortetracyclin.

   

Vírusok

 


Paramyxovírus
A galambok paramyxovírus okozta, a köznapi szóhasználatban nyaktekergetésnek vagy kólikának nevezett kórképe erősen ragályos fertőző betegség, mely hazánkban is széles körben elterjedt. A galamb paramyxovírus könnyen terjed állományról állományra, és fogékony (nem oltott) állományon belül nagyszámú egyedet képes megbetegíteni. Elsősorban a fiatalok között nagy százalékban okozhat elhullást.
Jellemzője a hosszú lappangási idő. A fertőzéstől az első tünetek jelentkezéséig akár hat hét is eltelhet, de leírtak már tizenkét hetes lappangási időt is! Ez a tény a karanténozás idejét három hónapra nyújtaná, ami betarthatatlan. Ebből a szempontból is elengedhetetlen tehát az állományok rendszeres vakcinázása.
A vírus kártételével leggyakrabban azokban a postagalamb-állományokban találkozhatunk, ahol a fiatal galambokat nem vakcinázzák le időben. A versenyekről hazatérő idősebb galambok hazaviszik a vírust, és a védtelen fiatal korosztályt megfertőzik, nagyszámú elhullást okozva ezzel közöttük.
Tünetek:
Legjellemzőbbek az idegrendszeri tünetek, a betegség köznapi elnevezése is innen ered. A galambok feje remeg, nyakukat furcsán tekergetik, néha annyira eltekerik, hogy a fejük tetejét fordítják a talaj felé. Mozgásuk rendezetlen, sokszor végeznek forgómozgásokat, támolyognak, dülöngélnek, hátrafelé felbukfenceznek.
Másik fő jellemző tünet a vízszerű, nagy mennyiségű, sokszor szinte folyamatosan ürülő "hasmenés", amitől a ketrec padlója olyan, mintha fellocsolták volna. A vízszerű folyadék nem a belekből származik, vagyis nem beszélhetünk valódi hasmenésről. A nagymennyiségű folyadék a megtámadott vesékből származik. A nagymennyiségű vízvesztést fokozott szomjúság kíséri, mely gyakori vízivásban jelentkezik - már amennyiben a galambok képesek vizet felvenni. Ha nem, hamarosan kiszáradnak és elhullanak.
A megfigyelések szerint az esetek többségében mindkét tünetegyüttes megfigyelhető, leírtak azonban számos olyan esetet is, amelyekben hiányzott az egyik tünet.
Gyógykezelés:
Oltatlan állományban a beteg galambokat ki kell irtani vagy el kell különíteni, és az összes galambot azonnal vakcinázni kell, állapotuktól függően itatásos vagy oltásos készítménnyel. (A már súlyos tüneteket mutató galambok többsége is túlélhet, de teljes felépülésük - és ápolásuk - hónapokat vehet igénybe.) A lefolyás rendszerint nagy folyadékvesztéssel jár, ezért a kiürülő vízoldékony vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról folyamatosan gondoskodni kell.
Megelőzés:
Eredményes védekezés a vírus ellen rendszeres vakcinázások nélkül gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Általánosságban elmondható, hogy a minimális védekezési szint a már oltott idősebb galambok legalább évenkénti egyszeri emlékeztető újraoltása, illetve a még nem oltott fiatalok minél korábbi kétszeri vakcinázása. A fiatal galambok 3 hetes koruktól vakcinázhatók legkorábban. Az idősebb galambok éves ismétlő oltását a késő őszi vagy téli hónapokban, a vedlés után, de még hetekkel a párosítás előtt célszerű elvégezni.
Vakcinák:
Cevac New oltóanyag 40 adag
Cevac New L itatásos vakcina 200 adag
Nobilis Newcavac oltóanyag 1.000 adag
Nobilis Paramyxo P201 oltóanyag 80 adag
Vitapest itatásos vakcina 1.000 adag

   
Circovírus(galamb-aids)
Újkeletű, sok helyen még fel nem ismert, nagy jelentőségű problémáról van szó.
A circovírus a szervezet immunrendszerét támadja meg, hasonlóan az emberi AIDS-et okozó HIV vírushoz. A legyengített immunrendszer ezután már nem tudja eredményesen felvenni a harcot a többi kórokozóval szemben sem, így a circovírussal fertőzött egyedet elvileg bármilyen kórokozó könnyen megbetegítheti, sőt, egyébként ártalmatlan mikrobák is megtámadhatják.
A vírus elsősorban a fiatal, egy éven aluli korosztályra veszélyes. A circovírusos fertőzöttséget nehéz a galambállományban felismerni, mivel a tünetek rendkívül széles skálán mozognak, elsősorban attól függően, milyen egyéb kórokozók társulnak másodlagosan a fertőzéshez. Circovírus kártételére kell gondolnunk, ha a dúcban rövid időn belül többfajta betegség üti fel a fejét, és különösen gyanús a dolog, ha ez a fiatal galambok körében jellemző.
Mivel a vírusra nem hat antibiotikum, közvetlenül nem tudunk fellépni a kórokozó ellen. Legfontosabb dolog a galambok optimális ellátása, általános erősítése, a megfelelő vitaminadagolás, az immunrendszer minden lehetséges módon való támogatása. Újabban használatos, és rövid idő alatt pozitív visszhangokat kiváltó, ezért külön kiemelendő hatóanyag a dimetilglicin - Vetri-DMG. Utasítás szerinti használata már sok, reménytelennek látszó esetben segített.
Készítmények:
Vetri-DMG 30 ml
Livimun 300 ml
immunglobulinok
vitaminok
Törekedni kell arra, hogy szigorú járványvédelmi intézkedésekkel a fiatal madarak fertőződését legalább addig meggátoljuk, amíg megkapják a legfontosabb védőoltásokat, hiszen egy esetleges circovírusos befertőződés után már hiába vakcinázzuk őket a többi betegség ellen. Ezért a paramyxovírus elleni első oltást a lehető legkorábban, már 3 hetes életkorban el kell végezni! A paratyphus ellen elvileg 4 hetes kortól olthatunk, de ez természetesen egyéb tényezőktől is függ, többek között a paramyxovírus elleni vakcinázás időpontjától.
A circovírusok általában nagy ellenállóképességgel rendelkeznek a hővel és a különböző fertőtlenítőszerekkel szemben, így a külvilágon való megsemmisítésük is nagy odafigyelést igényel.

 

Galambhimlő(pox)                                                                                                                         Terjedését segíti rendkívüli ellenállóképessége, mivel - ellentétben a legtöbb vírussal - a szervezetből kikerülve a külvilágon több éven, sőt, évtizeden (!) keresztül is fertőzőképes maradhat. Ráadásul az éghajlat melegedésével évről évre nő az ízeltlábúak mennyisége környezetünkben, ezért számíthatunk rá, hogy az ízeltlábúak terjesztette betegségek – mint amilyen a himlő is – gyakorisága erősen nőni fog.
A vírus jellemzően a hámsejteket támadja meg a bőr vagy a nyálkahártya felszínén. Bár nem hatol túlságosan mélyre, mégis súlyos elváltozások kiváltója lehet, mivel utat nyit más, mélyebbre hatolni képes kórokozónak, például gennykeltő baktériumoknak. Ezek a himlővírussal együtt már olyan kártételre képesek, amelyek az állat elhullásához is vezethetnek.
Ha a vírus a szájüreg nyálkahártyáját támadja meg, enyhébb helyi tünetek mellett is a táplálékfelvétel fájdalmassága súlyos fokú legyengüléshez, lesoványodáshoz vezethet. A fertőzéssel egyidejűleg fennálló A-vitamin hiány nagyban súlyosbíthatja a kialakuló tüneteket. A vírus ritkán ugyan, de betörhet a véráramba is, ilyenkor lázas állapotot, levertséget, majd pár napon belül elhullást okoz.
Gyógykezelés:
Az elváltozott területeket naponta kétszer jódos oldattal ecsetelgetjük, a jódos kezelés mellett alkalmazzunk helyileg antibiotikum-tartalmú kenőcsöt is. Súlyos, kiterjedt gennyesedés esetén szükség lehet általános antibiotikumos kezelésre, de erre ritkán szokott sor kerülni.
A szájnyálkahártya elváltozásainál hasonló módon járhatunk el, azzal a különbséggel, hogy ilyenkor a jódoldatot öt-tízszeresére hígítva kell alkalmazni.
Ne feledkezzünk meg a madarak megfelelő immunerősítéséről, illetve vitaminellátásáról sem. Ilyenkor kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű, hámvédő hatású A-vitamin bevitele a szervezetbe. Adagolásával vigyázzunk, mert raktározódó vitamin lévén túladagolható, és így ellenkező hatást válthat ki: a hámszövet túlzott szarusodását és így a folyamat súlyosbodását okozhatja!
Készítmények ecsetelésre:
Betadine oldat
A-vitamin tartalmú készítmények:
Chicktonik oldat
Fokhagymaolaj A D3 E vitaminokkal
Gervit-w oldat
Jolovit oldat 100 ml
Promotor por 100 g
Megelőzés:
Himlő ellen legkorábban 5 hetes életkorban vakcinázhatók a galambok. Himlőoltáskor az állomány minden egyedét oltani kell.
Sajnos, jelenleg semmilyen himlő elleni vakcina nem kapható hazánkban.


Galambherpesz                                                                                                                                                 A fiatal korosztály vírus okozta betegsége, jellemzően a második és a hatodik hónapos életkor között jelentkezik.
Heveny esetben súlyos kötőhártya-gyulladás, erős, savós orrfolyás figyelhető meg, garatgyulladással kísérve, mindehhez legtöbbször hasmenés is társul. A betegek fáradékonyak, gubbasztanak, és 3-4 napon belül elpusztulnak. Elhúzódóbb esetekben a vírus megtámadja az alsóbb légutakat is, melynek nehézlégzés a tünete. Károsodhat a máj és a hasnyálmirigy is, ekkor a betegek hamar lesoványodnak és elhullanak.
Ritkán idegrendszeri tünetek – reszketés, kényszermozgások - is jelentkezhetnek.
A herpesvírus utat nyithat másodlagosan támadó kórokozóknak, a leggyakrabban mycoplasmáknak, salmonelláknak, nem ritkán a trichomonasoknak is. Ekkor a tünetek ennek megfelelően variálódnak.
A vírusra közvetlenül nem tudunk hatni. Fontos a már megbetegedett galambok vitaminokkal, immunerősítőkkel való ellátása, illetve a másodlagosan jelentkező kórokozók megfelelő gyógyszerrel való visszaszorítása.
Készítmények:
Vetri-DMG 30 ml
Livimun 300 ml
immunglobulinok
vitaminok
Másodlagosan támadó baktériumok esetén a tüneteknek megfelelő, de a szervezetet kímélő antibiotikumokat adjunk a galamboknak.
Megelőzés:
A tenyészidőszak előtt és alatt vitaminok, aminosavak és immunerősítők rendszeres adásával érhetjük el azt, hogy a tojó által rakott tenyésztojás minél nagyobb mennyiségben tartalmazzon ellenanyagot. A magasabb születéskori ellenanyagszint nagyobb biztonsággal és hosszabb ideig védi a különböző fertőző betegségektől a fiókát.

 

Paraziták


Sárgagomb-betegség(tricho, trichomonas)
Egysejtű, önálló mozgásra képes parazita okozza. Igen elterjedt a galambok között,szinte mindegyik egyed hordozza őket, de látható betegséget ehhez képest viszonylag ritkán okoz. A fiókák a szülők begyteje által fertőződnek. Egy ilyen enyhe fertőződés hasznos, mivel ez biztosítja, hogy a fióka kialakíthassa saját védelmét a kórokozó ellen. Ha azonban a begytejben túl sok a trichomonas, akkor a fióka megbetegszik és kezelés híján gyorsan el is pusztulhat.
Idősebb korban elsősorban verseny- és szállógalamboknál okozhat problémát, teljesítménycsökkenés formájában, melynek oka sokszor rejtve marad. Annál is inkább, mivel az utóbbi időben egyre ritkábban jelenik meg a torokban a klasszikus sárga gomb, az esetek mindössze 10-15%-ában látunk már csak ilyet.
Tippek:
Ha előző évben volt problémánk a trichomonassal, a párosítás előtt célszerű egy tisztító kezelést végezni. Ezzel azonban ne essünk túlzásba: egy kevés kórokozó maradjon a szülők szervezetében, hogy át tudják adni azt a begytejjel a fiataloknak.
Versenyidőszakban szükség esetén minden harmadik héten kezeljünk tricho ellen.
Ha nem múló, antibiotikumokra se reagáló légzőszervi tünetek vannak az állományban, mindig gondoljunk a tricho jelenlétére is!


Kokcidózis(coccidiosis)
A kokcídiumok egysejtű paraziták, a galambok bélrendszerében élnek. Szaporodásuk folyamán károsítják a bélfalat, abban vérzéseket okozva, amely igen súlyos fokú is lehet.
A beteg galamb gubbaszt, tolla borzolt, a bélsár sokszor barnás, habos, súlyos esetben akár véres is lehet. Jellemzően inkább a fiatal, növendék korosztály betegsége, de akármelyik életkorban okozhat teljesítménycsökkenést, súlyosabb esetben halált is.
Megelőzésében fontos szerepet játszik a megfelelő dúchigiénia, mivel a környezetbe kikerülő és napokig ott maradó bélsárban tud fertőzőképes alakot képezni az élősködő, melyhez kedvező a nedves környezet.
Tipp:
Ha problémánk volt az előző években a kokcídiózissal, egy darabig célszerű legalább két-három havonta kezelni ellene
az egész állományt.

     
Elérhetőség

Kövér László

4900 Fehérgyarmat Bartók Béla út 48 

Email:kover.laszlo78@freemail.hu

Mobil:06/20 274-6364

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Tartalom

ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE - gyere és nézd kedvenc Skam sorozataid magyar felirattal - SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    RENDELJ szeretteidnek, barátaidnak ASZTROLÓGIAI elemzést karácsonyra. Nagyon hasznos és fontos ajándék. Rendelj most!!!    *****    FRPG - Are you, are you, Coming to the tree, Where they strung up a man, They say who murdered three. - FRPG    *****    Szereted a fantáziával színezett középkoros szerepjátékokat? És a kalózokat? Ha igen, akkor itt a helyed köztünk! :3    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!