Kövér László honlapja
     
Menü
     
Törpe Cochin
     
Tenyésztői Linkek
     
Hasznos Linkek
     
Díszgalambokról
Díszgalambokról : Galambgyógyszerek

Galambgyógyszerek

  2010.03.15. 20:04


 

Probiotikumok

A probiotikumok olyan készítmények, amelyek - szaporodásra képes formában - hasznos bélbaktériumokat tartalmaznak.
Ezek a hasznos csírák szájon át a bélrendszerbe kerülve ott szaporodni kezdenek, és megújítják, illetve pótolják a béltartalom valamely okból megfogyatkozott hasznos baktériumállományát. A bél hasznos baktériumai nélkülözhetetlen feladatokat látnak el a gazdaszervezet egészsége szempontjából:
- segítik az emésztést, a tápanyagok feltárását és értékesülését,
- hasznos anyagokat, így B- és K-vitaminokat termelnek,
- visszaszorítják a kórokozó baktériumokat, elsősorban a salmonellákat.
A bélbaktériumok számának csökkenése súlyos betegségek elindítója lehet. A bélbaktériumok nagymértékben károsodnak az antibiotikumos kezelések hatására, hiszen a legtöbb antibiotikum rájuk is hat. Némelyik antibiotikum teljesen sterillé teszi a bélcsatornát, ami sokszor súlyosabb következményekkel jár, mint maga az eredeti betegség, ami miatt a gyógyszert bevetették. Ezért az antibiotikumos kezelések után mindig adjunk 4-5 napig probiotikumot!
Adagolásuk hasznos stresszhelyzetekben is, különösen, ha az egyben fertőződés esélyével is együtt jár (verseny, szállítás). Mindezektől függetlenül, egész évben át adjunk heti egy-két alkalommal probiotikumot, folyamatosan frissítve ezzel a bél hasznos baktériumállományát.
Tipp:
Az egyes készítményeket egymással váltogatva alkalmazzuk, minél többféle törzset juttatva így a galambok szervezetébe.

Entrobac
A galambgyógyszerek közül ez az egyik legértékesebb, legjobb hatású készítmény. Sokféle hasznos bélbaktérium-törzset tartalmaz, emellett sokféle vitamint is. Kiadós kiszerelése ellenére kissé drágának tűnhet, de ez az a szer, ami biztosan és többszörösen behozza az árát. Nem hiányozhat egy galambász polcáról sem, függetlenül a tartott galambok fajtájától.
Adagolás: antibiotikumos kezelések után 3-5 napig, egyébként hetente 1-2 alkalommal.


Laktiferm M+C
Kiváló minőségű probiotikum, igen kedvező ár-érték aránnyal. A hasznos bélbaktérium-törzsek mellett számos vitamint is tartalmaz.
Adagolás: antibiotikumos kezelések után 3-5 napig, egyébként hetente 1-2 alkalommal.


Liviferm por
Hasznos bélbaktérium-törzset tartalmazó vitaminos probiotikum. A kapszulás kiszerelés egyedi kezelések esetén (pl. karanténban) praktikus.
Adagolás: antibiotikumos kezelések után 3-5 napig, egyébként hetente 1-2 alkalommal.
 

Immunglobulinok

Az immunglobulinok olyan, a szervezet által termelt ellenanyagok, melyek képesek semlegesíteni a szervezeten belül a különböző kórokozókat, így vírusokat, baktériumokat, gombákat, egyes parazitákat.
Immunglobulinokat kész ellenanyagokként, az immunrendszer támogatására kívülről is juttathatunk a beteg szervezetbe. Fenyegető fertőzés esetén megelőző kezelésre is alkalmasak.
Galambok esetében igen hasznosak lehetnek a vírusos megbetegedések kezelésére és megelőzésére, annál is inkább, mivel a vírusok ellen hatásos szerek skálája igen szűkös. Különösen igaz ez az adenovírus I és a circovírus okozta fertőzések, megbetegedések esetén.
Gyógykezelésre átlagosan 7, megelőzésre 3 napon keresztül alkalmazzuk őket.
Védőoltások idején ne alkalmazzuk őket, mert ezek a kész ellenanyagok tönkretehetik a vakcinák hatóanyagait. Különösen vonatkozik ez a szájon át alkalmazott vakcinákra.

Adenosan
Por alakú készítmény. Az enyhén nedvesített takarmányra rákeverve etessük meg. Az egyik legjobban bevált immunglobulin-készítmény.
Különösen a fiatal állatok betegségénél alkalmazhatjuk sikeresen, a coli baktériumra ható antibiotikumok valamelyikével (pl. Animox) kombinálva.
Adagolás: 1 zacskó / 1 kg takarmány, 7 napig etetve. Megelőzésre 3-4 napig.
 
Veyxal antilax
Szőlőcukrot, banánlisztet, lenmaglisztet, élesztőt, tejport, szentjánoskenyérmag-lisztet, zablisztet, májvédő anyagokat, ásványi sókat és immunglobulinokat tartalmazó keverék.
Bélnyugtató, immunrendszer erősítő, emésztést segítő és sópótló. Igen jó hatású bélgyulladásos, hasmenéses folyamatok kiegészítő kezelésére, az immunrendszer erősítésére, energia- és sópótlásra.
Adagolás: 1-2 evőkanál por 1 liter langyos vízbe elkeverve vagy 1 kg takarmányra rákeverve. Adhatjuk egyedileg is, akkor kicsit töményebb oldatot készítsünk.
 
 
Antibiotikumok
 
Az antibiotikumokat legalább három napig folyamatosan adni kell, de manapság már inkább az 5-6 napos adagolás szükséges.
Szalmonellák (paratífusz) esetében 10-14 napos kezelés javasolt. Ornitózis esetén még hosszabb, 4-5 hetes folyamatos adagolásra kell felkészülnünk.
Néhány antibiotikum húsgalamboknak egyáltalán nem adható. Az adhatóak közül a legtöbbnek 42 napos élelmezés-egészségügyi várakozási ideje van. Adagolásuknál mindig be kell tartani a kezelő állatorvos előírásait.
Mivel a legtöbb antibiotikum-tartalmú készítmény receptköteles, melyeket interneten sem rendelni, sem reklámozni nem lehet, ezért ezeket itt nem tudjuk bemutatni. Az alábbiakban csak azok a készítmények szerepelnek, amelyek - forgalmazói leírásuk szerint - nem receptkötelesek.

 

 
 
Ampicillin kapszula

Ampicillin por       
Szakszerűen és teljes adagban adva erős hatású penicillinszármazék, elsősorban a coli és szalmonella baktériumok ellen hatásos. Nem hat a mycoplasmára, chlamydiára. A szervezet jól tűri, a szervekre kevéssé toxikus.
Mindig éhgyomorra adjuk. Kiürülése gyors, ezért naponta legalább két részre elosztva alkalmazzuk (a kapszulás formát is!). Ha csak egyszer adjuk naponta, nem tudjuk biztosítani a kezelés ideje alatt a hatásos vérszintet.
Két hetes kor alatt ne adjuk!
Adagolás: 1 zacskó / 1 liter víz, vagy napi 1-2 kapszula / galamb, 5 napon át. Salmonellosis esetén 10 napig.


 
Chlortetracyclin +kapszula

Chlortetracyclin +por  
Széles hatású tetracyclin. Különösen jól hat a mycoplasmák és chlamydiák ellen, és a legtöbb, légúti betegséget okozó baktériumra.
A chlortetracyclint mindig éhgyomorra adjuk, almaecettel savanyított vízben. Lökésszerűen, tehát a napi adagot egyszerre megitatva adjuk. Használata során a mésztartalmú takarmány-kiegészítőket meg kell vonni.
Szükség esetén igen jól kombinálható tylosinnal, és/vagy doxycyclinnel.
Fennálló vesekárosodás esetén (túlzott vizeletürítés pl. paramyxovírusos megbetegedésnél, vagy ellenkezőleg, csökkentett ürítés veseelégtelenségnél) a chlortetracyclin nem alkalmazható.
Adagolás: 1 zacskó / liter víz 3-5 napig. Ornithosis esetén 4-5 hétig.


 
Furazolidon + kapszula

Furazolidon por  
Régóta használatos antibakteriális szer. Egyes szulfonamidokhoz hasonlóan másodvirágzását éli.
A galambok vonatkozásában elsősorban a paratífusz ellen vethetjük be, de jól hat a colira is.
Adagolás: 1 zacskó / liter víz 4-5 napon át, illetve 1-2 kapszula / galamb naponta.

Tylosin por 
Tylan és chlortetracyclin kitűnő kombinációja. E két antibiotikumon kívül számos vitamint is tartalmaz. Elsősorban légúti megbetegedések kezelésére használjuk, igen jó eredménnyel. Versenyidőszakban és kiállítási időszakban is adható, sőt javasolt.
Adagolás: 1 zacskó per 1-2 liter víz, 3-5 napig, szükség esetén még tovább.
 

Sárgagomb b., trichomonas

A trichomoniasis elleni szerek eltérő toxicitással rendelkeznek.
Ha tehetjük, egymással váltogatva használjuk a trichomonaszok elleni szereket, így megőrizhetjük hatásosságukat.

Chevicol kapszula   
Dimetridazol tartalmú készítmény. Adagolásakor nagy pontossággal kell eljárni, mivel a dimetridazol keskeny terápiás sávú, eléggé toxikus vegyület. A kapszulás forma viszont ideális egyedi kezelésekhez - igaz, a dimetridazolt a többi imidazol-származékhoz képest hosszabb ideig kell adagolni.
Dimetridazolt lehetőleg ne adjunk fiatal korban, valamint a tenyészidőszak, a versenyek és a vedlés idején. Érdemes viszont az ezen kívül eső időszakokban használni, hogy váltogatni tudjuk egymással az imidazol-származékokat.
Adagolás: 1 tasak / 1 liter ivóvíz, 6 napon át. A kapszulázott formából 1 kapszula / 40-50 dekagramm élősúly, szintén 6 napig.
Súlyosabb esetekben a gyártó 8-10 napos kezelést ajánl.
Figyelem! Nagy melegben nem szabad a gyógyszer napi összadagját a megemelkedett vízfogyasztással párhuzamosan megemelni! A napi adagot mindig egy átlagos hőmérsékletű nap vízfogyasztására számoljuk ki, és csak az annak megfelelő gyógyszermennyiséget adagoljuk naponta. Pl. ha egy 80 fős postagalamb állomány egy átlagos napon kb. 4 liter vizet iszik, akkor az ő napi adagjuk minden esetben 4 tasak Chevicol por, függetlenül attól, hogy az adott kezelési napon éppen milyen meleg van és emiatt mennyi vizet isznak ténylegesen.
 
Tricogo oldat  
Négyféle gyógynövényt tartalmazó kivonat. Rendszeres adása segít megelőzni a kokcídiózist és a sárgagomb-betegséget. Ezenkívül igen jó légút-tisztító hatása van, a légutakban lerakódott nyálkát feloldja, illetve megelőzi ennek lerakódását.
Adagolás: 1 evőkanál / 1 liter ivóvíz. Adása hetente kétszer javasolt, 3-4 napos időközzel.
Versenyidőszakban a versenyek előtt, illetve a megérkezés után adjuk. Ugyanez vonatkozik a kiállításokra is.
 

Kokcídiózis elleni szerek

A kokcídiózis kezelésével párhuzamosan mindig ellenőrizzük a dúchigiéniát is.
A parazita fertőzőképes alakjai ugyanis a padlóra kerülő és napokig ott maradó bélsárban tudnak kialakulni és a többi galambot tömegesen megfertőzni.
Sok állományban két-három havonta kezelnek kokcídiózis ellen, rutinszerűen. Ez ott valóban indokolt, ahol az előző időszakban-években gond volt a kokcídiózissal, de ezek a rutinszerű kezelések nem helyettesíthetik a megfelelő dúchigiéniát és a kiegyensúlyozott takarmányozást.

Tricogo oldat     
Négyféle gyógynövényt tartalmazó kivonat.
Rendszeres adása segít megelőzni a kokcídiózist és a sárgagomb-betegséget. Ezenkívül igen jó légút-tisztító hatása van, a légutakban lerakódott nyálkát feloldja illetve megelőzi ennek lerakódását.
Adagolás: 1 evőkanál / 1 liter ivóvíz. Adása hetente kétszer javasolt, 3-4 napos időközzel. Versenyidőszakban a versenyek előtt, illetve a megérkezés után adjuk. Ugyanez vonatkozik a kiállításokra is.
 

Belső paraziták elleni szerek

A galamb szervezetén belül többsejtű parazitákat (pl. orsóférgeket, atkákat) elsősorban a bélüregben, a légcsőben, illetve a légzsákok falán találhatunk.
Mivel ezek a paraziták rendszertanilag távol esnek egymástól, nem létezik olyan féreghajtó, amely egymagában az összes belső parazitára és ezek fejlődési alakjaira is hatna. Ezért az év során többfajta féreghajtót kell használnunk, olyanokat, amelyek kiegészítik egymás hatását.
A féreghajtókat általában egyszeri alkalommal adjuk (egy napos kezelés), átlag 3 hónapos intervallumokban. Ha egy kezelés után azt tapasztaljuk, hogy férgek ürültek a galambokból, vagy ha valamilyen okból kimaradt az előző féreghajtás, célszerű a kezelést 2-3 hét múlva megismételni. Minden féreghajtás másnapján végezzünk alapos takarítást a dúcban, hogy a külvilágra került férgeket, és különösen a bennük lévő fertőzőképes petéket eltávolítsuk.
A fokhagyma kihajt néhány fajta bélférget (azokat sem teljesen, inkább csak ritkítja őket), de nem hat mindegyik parazitafajra, tehát kizárólag fokhagymával nem tudunk minden élősködőtől megszabadulni.
Féregpeték jelenléte a bélsárban – ellentétben a coccidiumokkal – még kis számban sem megengedett. Pozitív laboreredmény esetén végezzünk azonnali féreghajtást.
Féreghajtást NE végezzünk a nevelési, és különösen ne a vedlési időszak alatt. A kezeléseket ezen időszakok előtt jó néhány héttel hajtsuk végre.
Tipp:
A rendszeres féreghajtás célszerű dolog, mivel még egy enyhe, láthatatlan fertőzés is sok szempontból káros az állományra nézve. A férges galamb soha nem fog rendesen teljesíteni, nem tud tökéletes tollazatot felépíteni, fogékony lesz más betegségekre, és állandó veszélyt jelent környezetére. A féreghajtók viszonylag nem drága szerek, árukat sokszorosan behozzák. Néhány közülük (pl. levamisol) az immunrendszerre is kedvező, élénkítő hatással van.

Csepegtethető készítmények

DRH-Ivermectin oldat     
Ivermectin tartalmú készítmény. Csőrbe cseppentve a bélférgek közül az orsó- és hajszálférgek, ezen kívül a légcsőférgek és a légzsákatkák ellen hatásos. Bőrre cseppentve elsősorban a külső élősködőkre hat.
Egyszerre vagy csak külsőleg, vagy csak belsőleg alkalmazzuk. A kétféle kezelés között ajánlatos 2-3 hetet kivárni.
Ne használjuk a tenyészidőszak és a vedlés alatt, és közvetlenül előttük se.
Adagolás: 1 csepp / 12 -25 deka élősúlyra, csőrbe vagy bőrre.
 
SH-Ivermectin oldat      
Ivermectin tartalmú készítmények. Csőrbe cseppentve a bélférgek közül az orsó- és hajszálférgek, ezen kívül a légcsőférgek és a légzsákatkák ellen hatásos. Bőrre cseppentve a külső élősködőkre hat.
Egyszerre vagy csak külsőleg, vagy csak belsőleg alkalmazzuk! A kétféle kezelés között ajánlatos 2-3 hetet kivárni.
Ne használjuk a tenyészidőszak és a vedlés alatt, és közvetlenül előttük se.
Adagolás: SH-Ivermectin: 1 csepp / fél kilós galamb, csőrbe vagy bőrre. A 10 ml-es kiszerelés kb. 160, az 5 ml-es kb. 80 galamb kezelésére elegendő.

SH-Ivermectin light oldat     
Ivermectin tartalmú készítmény. Csőrbe cseppentve a bélférgek közül az orsó- és hajszálférgek, ezen kívül a légcsőférgek és a légzsákatkák ellen hatásos. Bőrre cseppentve a külső élősködőkre hat.
Egyszerre vagy csak külsőleg, vagy csak belsőleg alkalmazzuk! A kétféle kezelés között ajánlatos 2-3 hetet kivárni.
Ne használjuk a tenyészidőszak és a vedlés alatt, és közvetlenül előttük se.
Adagolás: Az SH-Ivermectin light 5 ml kiszerelés egy cseppje 2 dekagramm élősúlyra adható, vagyis apró termetű díszmadaraknak pl. kanári, hullámos papagáj.

SH-Levabird    
Levamisol tartalmú, csőrbe cseppentve alkalmazható készítmény. Kiváló egyedi kezelésekhez, pl. karanténban. A levamizol jól hat az orsó- és a hajszálférgekre, és immunrendszer-stimuláló hatása is van.
Adagolás: Csőrbe cseppentve, 1 csepp 30-35 dekagramm élősúlyra elég. Egy üveg kb. 80, illetve 160 cseppet tartalmaz.

Egyedileg, szájon át alkalmazható szerek

Ascapilla kapszula   
Fenbendazol. Előnye, hogy egyedi kezelésekre kiváló, és széles hatásspektrummal rendelkezik.
Ne adjuk két hónaposnál fiatalabb életkorban, a szaporodási, illetve a vedlési időszakban.
Adagolás: 1 kapszula / 40 dekagramm élősúlyú galambnak.

Etethető szerek
 
Fokhagymaolaj + A D3 E vitamin
Zsíroldékony vitaminokkal dúsított fokhagymakivonat. A fokhagymának sok jó tulajdonsága van, kedvező hatású az immunrendszerre és a vérkeringésre, alkaloidjai pusztítják a kórokozó baktériumokat, azonban ritkítják a bélflóra hasznos baktériumait is. Ezért ne adjunk fokhagymát túl nagy mennyiségben és túl gyakran. Versenyidőszakban a hét második felében már ne alkalmazzuk. A vedlés alatt is óvatosan adjuk, mert a bélflóra megbolygatásával ronthatja a tápanyagok felszívódását, amelynek negatív hatása lehet az új tollazatra.
Adagolás: 1 evőkanál / 1 kg takarmányra keverve.
 

Külső paraziták elleni szerek

Ezeket a szereket a vivőanyagtól függően porozás, permetezés, fürösztés, bőrre csepegtetés útján juttatjuk a galamb testére.
Alkalmazásukkor kerüljük a szer szembe, orrnyílásba, szájüregbe való jutását. A szerek alkalmazásakor vegyük figyelembe, hogy nem mindegyik külső élősködő tartózkodik állandóan a galambokon, némelyek (pl. vérszívó tetvek) csak éjszaka keresik fel őket, napközben a dúc réseiben bújnak meg.
A szerek az ember egészségére is ártalmasak lehetnek. Használjunk célirányos védőfelszerelést (pl. minimum egy gumikesztyűt), és különösen óvakodjunk a szerek szembe kerülésétől, illetve belélegzésétől. Ha mi nem vigyázunk a saját egészségünkre, más biztos nem fog vigyázni rá.
Megjegyzés:
Manapság egyre inkább tapasztalható, hogy az „erős” szereket kivonják a forgalomból, közegészségügyi okok miatt. A megmaradó szerek viszont sokszor önmagukban nem elég erősek ahhoz, hogy minden külső élősködőre egyformán hassanak. Nem tehetünk mást, mint egymás után néhány nappal vagy héttel többféle szert alkalmazunk, így próbálva meg minden élősködőtől megszabadulni. Jó módszer pl. a csepegtető szerek valamelyikét alkalmazva, azzal párhuzamosan (vagy 1-2 nap eltéréssel, hogy ne terheljük nagyon meg a galambok szervezetét) egy rovarölő szerrel permetezést végzünk a dúcban.

Ekodiár plusz oldat   
Sokféle gyógynövényt tartalmazó, természetes alapanyagú készítmény. Erősíti az immunrendszert, és az egész szervezetre jótékony hatással van. Jó hatású lehet a vakcinázások idején is adni, mert a védőoltások hatékonyságát megnövelheti. Fertőző betegségek kiegészítő terápiájaként is igen hasznos.
Tapasztalatok szerint illóolajtartalmánál fogva rendszeres adása visszaszorítja a külső parazitákat is! Igen hasznos segítség lehet növendék állatok felnevelése során is. Mivel tömény oldat, a szokásosnál több vízhez kell keverni, ezért kiadós is.
Adagolás: 1,5 - 3 ml / 10 liter ivóvíz. A kisebb adagban megelőzésre használjuk, ilyenkor hosszabb ideig is adhatjuk minden nap. A nagyobb adagot néhány napig egyfolytában, vagy hetente 1-2 alkalommal adjuk.

Csepegtethető készítmények
Tipp:
A csepegtethető készítmények külsőleges alkalmazásnál ügyeljünk arra, hogy a szer közvetlenül a bőrre jusson, ne pedig a tollakra. (Nem kell bedörzsölni a bőrbe.) Használata előtt és után pár napig a galambok fürdetése nem célszerű, mert a fürdővíz csökkentheti a szer hatékonyságát.

DRH-Ivermectin oldat    
Ivermectin tartalmú készítmény. Csőrbe cseppentve a bélférgek közül az orsó- és hajszálférgek, ezen kívül a légcsőférgek és a légzsákatkák ellen hatásos. Bőrre cseppentve elsősorban a külső élősködőkre hat.
Egyszerre vagy csak külsőleg, vagy csak belsőleg alkalmazzuk. A kétféle kezelés között ajánlatos 1-2 hetet kivárni.
Ne használjuk a tenyészidőszak és a vedlés alatt, és közvetlenül előttük se.
Adagolás: 1 csepp / 12 - 25 dekagramm élősúlyra, csőrbe vagy bőrre.
    
SH-Ivermectin oldat    
Ivermectin tartalmú készítmények. Csőrbe cseppentve a bélférgek közül az orsó- és hajszálférgek, ezen kívül a légcsőférgek és a légzsákatkák ellen hatásosak. Bőrre cseppentve a külső élősködőkre hatnak.
Egyszerre vagy csak külsőleg, vagy csak belsőleg alkalmazzuk. A kétféle kezelés között ajánlatos 2-3 hetet kivárni.
Ne használjuk a tenyészidőszak és a vedlés alatt, és közvetlenül előttük se.
Adagolás: 1 csepp / fél kilós galamb, csőrbe vagy bőrre. A 10 ml-es kiszerelés kb. 160, az 5 ml-es kb. 80 galamb kezelésére elegendő.

SH-Ivermectin light oldat     
Ivermectin tartalmú készítmény. Csőrbe cseppentve a bélférgek közül az orsó- és hajszálférgek, ezen kívül a légcsőférgek és a légzsákatkák ellen hatásos. Bőrre cseppentve a külső élősködőkre hat.
Egyszerre vagy csak külsőleg, vagy csak belsőleg alkalmazzuk. A kétféle kezelés között ajánlatos 2-3 hetet kivárni.
Ne használjuk a tenyészidőszak és a vedlés alatt, és közvetlenül előttük se.
Az SH-Ivermectin light 5 ml kiszerelés egy cseppje 2 dekagramm élősúlyra adható, vagyis apró termetű díszmadaraknak pl. kanári, hullámos papagáj.

Fürdetőszerek
 
Columbin fürdősó 
Zeolitos fürdősó. A tollazatot ápolja, regenerálja, tetszetőssé teszi. A zeolit megköti a baktériumokat, vírusokat, parazitapetéket.
Ne keverjük más hatóanyagokkal, pl. Neostomosannal, mert ugyanabba a vízbe téve azt is leköti.
Adagolás: 1 zacskó 20 liter fürdővízhez elegendő.

Duval fürdősó 
- selymessé, fényessé teszi a tollazatot
- távoltartja a külső élősködőket
- eltávolítja a bőrkorpát
- színét kedvelik a galambok
Adagolás: 1 csapott evőkanál 10 liter fürdővízhez

Insecticid
Közvetlenül a galambra vagy a fészekre permetezhető készítmény, de hígítás után használható fürdetőszernek is.
Előnye, hogy nincs színe, szaga, nem hagy foltot a tollazaton. Mivel szagtalan, a galambok maguktól is belefürödnek az ilyen vízbe, ellentétben sok más hatóanyaggal. (Természetesen nem ártalmas, ha beleisznak az ilyen fürdővízbe.)
Szagtalan volta miatt az a veszély sem fenyeget, hogy a szülő esetleg otthagyja a bepermetezett fészket, ami erős szagú szerek esetében könnyen előfordulhat.
Alkalmazása: Töményen közvetlenül a galamb tollazatára, a fészekre vagy a környezet tárgyaira permetezzük. Vigyázzunk, hogy szembe ne kerüljön. Ha mégis, tiszta, bő vízzel öblítsük ki a szemet.
Fürdővízben használva kb. 1 kupaknyit (10 ml) tegyünk 2-3 liter vízhez.
(Ha jó pontokat akarunk szerezni hitvesnél-barátnőnél, tudjunk róla, hogy az Insecticid a szobanövények levéltetvei ellen is bevethető, tömény permet formájában. Hangyák ellen is kiváló.)

Neostomosan oldat   
Széles és viszonylag tartós hatású rovarölőszer. Előnye, hogy hígítás után a galambbal közvetlenül is érintkezhet, pl. fürösztés formájában. (Mivel kellemetlen szaga van, a galambok önként nem fürdenek bele, úgy kell őket belemártani.)
A dúc egészének permetezésére is kiváló, természetesen ügyelve arra, hogy szembe-légutakba ne kerüljön.
Alkalmazás: Fürdetéshez 5 ml / 1-2 liter víz. Permetezéshez is jó ez az arány, viszont üres dúcban használhatjuk töményebben is.
Megjegyzés: A költés, illetve nevelés ideje alatt ne permetezzük vele be a fészkeket, mert a szülők elhagyhatják azokat a szer erős szaga miatt.
 
Porozószerek

Piretrin por
Por alakú rovarirtó szer. A galambok tollazatát, illetve a fészket és annak környékét is beszórhatjuk vele. Nedves felületre ne használjuk, mert összecsomósodva hatását veszti.
Alkalmazása alatt vigyázzunk arra, hogy ne lélegezzük be a szállongó port.
 

 

     
Elérhetőség

Kövér László

4900 Fehérgyarmat Bartók Béla út 48 

Email:kover.laszlo78@freemail.hu

Mobil:06/20 274-6364

     
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
Tartalom

ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE - gyere és nézd kedvenc Skam sorozataid magyar felirattal - SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Szereted a filmeket, a színészeket és a hollywoodi álomgyárral kapcsolatos híreket? Akkor itt a helyed!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    Ha szeretitek a borzongást, olvassátok el PIROS DOBOZ címû halloweeni novellámat!    *****    RENDELJ szeretteidnek, barátaidnak ASZTROLÓGIAI elemzést karácsonyra. Nagyon hasznos és fontos ajándék. Rendelj most!!!    *****    FRPG - Are you, are you, Coming to the tree, Where they strung up a man, They say who murdered three. - FRPG    *****    Szereted a fantáziával színezett középkoros szerepjátékokat? És a kalózokat? Ha igen, akkor itt a helyed köztünk! :3    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!